Jak fungují hybridní vozy?

Hybridní vůz (HEV) je poháněn elektromotorem a spalovacím motorem, které pracují buď samostatně, nebo společně. 

Díky kombinaci zdrojů energie produkují hybridní vozy nižší emise výfukových plynů než běžné automobily, a protože potřebují méně paliva, jejich provoz může být levnější. 

Mezi hybridními systémy různých výrobců existují určité rozdíly. Níže je uveden obecný průvodce různými typy a jejich fungováním. 

Existují tři hlavní typy hybridních vozů:

Alt

Mild hybridní

U mild hybridního pohonu je vůz nepřetržitě poháněn spalovacím motorem, kterému však pomáhá výkonný akumulátor, např. při zrychlování. Tato podpora z akumulátoru snižuje zatížení spalovacího motoru a k dobíjení akumulátoru se využívá energie, která se jinak ztrácí při brzdění (samonabíjení).

Mild hybridní vozy jsou nejjednodušším typem hybridů, a proto jsou jejich hospodárnost a emise ve většině situací nižší.

Alt

Plně hybridní (Full hybridní)

Výhodou plně hybridních vozů oproti mild hybridním je jejich schopnost jezdit na elektřinu na krátké vzdálenosti, a tím dále snižovat spotřebu paliva a emise. 

U plně hybridních systémů pohání vůz elektromotor, který získává energii buď z akumulátoru, nebo z motoru. Vůz se stejně jako mild hybridní verze sám dobíjí a doplňuje energii do akumulátoru.

Alt

Plug-in hybridní

Tento typ hybridního pohonu posouvá plně hybridní technologii o stupeň dále – může se dobíjet sám, ale také z externí elektrické sítě, jedná-li se o plug-in hybrid.

Díky větším akumulátorům mají delší dojezd na elektřinu než plně hybridní vozy, ale jejich pořizovací cena je vyšší.

Co je samonabíjecí hybridní vůz?

Plně a mild hybridní modely jsou samonabíjecí varianty. Jejich akumulátory se nabíjejí energií, kterou vytváří spalovací motor; není třeba je připojovat k elektrické síti – takže se nikdy nemusíte starat o to, zda máte elektrickou síť k dispozici.

Plug-in hybridní vůz se může dobíjet i sám, ale výhodnější je využívat speciální síťové napájení. Při krátké jízdě v mírném provozu, při nízkých rychlostech a s malým užitečným zatížením může být plug-in hybridní vůz poháněn výhradně z akumulátoru.

Hybridní vozy se také samy dobíjejí procesem zvaným rekuperační brzdění. Při něm získávají zpět kinetickou energii vozu, která by se jinak ztratila, a dobíjejí tak akumulátor.

Jaký je rozdíl mezi hybridním a běžným vozem?

Elektrický pohon – hybridní vozidla využívají elektřinu jako doplněk ke spalovacímu motoru, což znamená, že mají nižší spotřebu paliva a nižší emise než běžná vozidla.

Jaký je rozdíl mezi hybridním vozem a elektromobilem?

Elektromobil (EV) je poháněn výhradně elektřinou a nemá spalovací motor. Elektromobil vyžaduje nabíjení z elektrické sítě a bez přístupu k rychlonabíječce může plné nabití trvat mnoho hodin.

Při jízdě elektromobilem nevznikají žádné výfukové plyny. Výroba elektřiny pro energetickou síť však může emise vytvářet.

Hlavní rozdíl mezi elektromobilem a hybridním vozem spočívá v tom, že jakmile se elektromobil vybije, nelze s ním pokračovat v jízdě. Vzhledem k tomu, že hybridní vůz využívá dva zdroje energie, nemusíte mít „obavy z dojezdu“ – moderního fenoménu, kdy řidiče elektromobilu stresuje obava, že nenajde dobíjecí stanici.

Akumulátor hybridního vozu

Akumulátor hybridního vozu je vyroben z lithium-iontového materiálu, který je navržený tak, aby rychle absorboval a ukládal energii. Plně hybridní vozidlo má větší akumulátor než mild-hybridní vůz, zatímco plug-in hybridní vůz má nejvýkonnější akumulátor ze všech tří a také nejtěžší. Takže čím je akumulátor větší, tím větší je jeho hmotnost.

Energie ze spalovacího motoru se bude využívat k dobíjení akumulátoru spolu s rekuperačním brzděním a plug-in hybridní verzi lze navíc dobíjet z elektrické sítě.

Jak dlouho vydrží hybridní akumulátor?

Akumulátor hybridního vozu je navržený tak, aby vydržel po celou dobu životnosti vozidla, takže by neměl vyžadovat výměnu.

Najděte si hybridní vůz Honda

Zjistěte více o naší inovativní hybridní technologii e:HEV a prohlédněte si naši nabídku plně hybridních vozů, včetně sportovního, zcela nového modelu Honda HR-V SUV, všestranného, oceňovaného hatchbacku Honda Jazz a kultivovaného luxusního SUV Honda CR-V.